U Staré elektrárny 291/11 710 00 Ostrava
cs

Prosadili jsme rovnější zacházení se zaměstnanci na ČIŽP

11. 11. 2017

Nějakou dobu zpátky se 3 odvážní zaměstnanci České inspekce životního prostředí v Ostravě rozhodli postavit nespravedlivému systému, který vedení chtělo zavést a který za stejnou práci odměňoval různé lidi různě. Což je nezákonné. Těmto třem bylo následně téměř vyhrožováno, aby své odvolání a námitky stáhli, jinak na to mohou doplatit. Nestáhli je a doplatili na to. Vedení ČIŽP přikázalo je v zásadě potrestat za to, že využili svého práva se odvolat proti tomu, co považovali za nespravedlivé a nezákonné. Od ředitele ČIŽP přišel pokyn, aby jim jejich přímý nadřízený vzal prémie, které jim byly předschváleny za jejich mimořádnou práci a aktivitu v daném roce. Byl to trest za to, že netolerovali mlčky zvůli.

Tak jsme se začali bránit právní cestou. Odpovědi tajemníka i ředitele ČIŽP byly jako kolovrátek pořád stejnou písničkou. Že si jako vedení mohou dělat co chtějí a že na odměny nemá nikdo nárok a je jen na vedení, komu je dá či nedá. A že to ani nemusí odůvodnit. A tak dále.

Nakonec jsme spojili své síly také s ombudsmankou a řešili věc společně. Po měsících boje se státním Goliášem a s vedením ČIŽP, které mimochodem čelilo také tomu, že sám ředitel byl jmenován nezákonně, jsme dospěli alespoň k částečnému úspěchu.

Ti 3 stateční již jsou dnes buď v důchodu nebo odešli raději pracovat jinam, nicméně pro ostatní i budoucí zaměstnance inspekce práce je to přínos. Prosadili jsme našim tlakem spravedlivější, transparentnější, otevřenější platový řád včetně systému udělování odměn. Zajistili jsme tak rovnější zacházení se státními zaměstnanci a omezili možnost zneužití zneužívání osobních odměn či jejich krácení k nezákonnému nátlaku na zaměstnance. Nepřímo pak náš tlak přinesl ještě jedno pozitivum pro zaměstnance inspekce. U některých došlo k navýšení platů a tím ke spravedlivějšímu dorovnání ve smyslu „za stejnou práci stejnou mzdu“.

Byl to opravdu boj Davida s Goliášem. Vedení ČIŽP, včetně státního tajemníka a ministra se celou dobu tvářilo, že je vše v pořádku, že je normální šikanovat zaměstnance za to, že jen využili svého zákonného práva a prosazovali spravedlivý a transparentní systém. Podle nás to normální není. Proto jsme tomu věnovali čas a energii. Snad ne zbytečně.

Jiří Klega, advokát